Liikunta ja ulkoilu opiskelun vastapainona

Meidän jokaisen on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista. Liikunta vaikuttaa monin eri tavoin terveyteen. Opiskelijoilla päivät menevät monesti pitkälti kouluprojektien parissa ja muu aika on rajallinen. Olisi kuitenkin tärkeää ylläpitää myös liikunnallisia rutiineja ja urheilla päivittäin. Fyysinen hyvinvointi lisää monesti myös psyykkistä hyvinvointia.

Toimittaja: Elina Aalto
Kuvat: Pexels

Urheilumuoto voi olla jokaiselle erilainen ja parasta onkin liikkua oman mielenkiinnon mukaisesti. Toiset harrastavat kilpaurheilua ja tykkäävät harjoitella kovempaa, kun taas toiset nauttivat matalamman sykkeen tekemisestä. On tärkeää löytää itselle mieleinen laji, jonka parissa haluaa liikkua ja viettää aikaa. 

Raitis ilma auttaa jaksamaan opiskeluissa, jonka myötä mieli voi hyvin ja jaksaa keskittyä. Opiskelu sujuu paremmin, kun aivot ja lihakset saavat happea. Monet opiskelijat kärsivät myös erilaisista niska- ja hartiaseudun jumeista, jotka johtavat useasti päänsärkyyn. Näitä ei välttämättä pysty täysin välttämään, mutta säännöllinen liikuntaa ennaltaehkäisee jumeja ja parantaa työskentelyasentoa, johon on myös tärkeä kiinnittää huomiota. 

Aktiivisen ja säännöllisen liikunnan sanotaan parantavan aivotoimintaa ja muistia. Liikunta vähentää stressioireita, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, joita jokainen opiskelija luultavasti kokee opintojensa aikana. Säännöllinen arkiliikunta parantaa myös vastuskykyä, jolloin ei sairastu niin helposti erilaisiin flunssatauteihin. Näiden hyötyjen sanotaan olevan huomattavat etenkin silloin, kun vähäisen liikkumisen tasolta päästään kohtalaisen liikkumisen tasolle. 

Liikunta on hyvä keino parantaa unta, sillä säännöllinen liikunta lisää unen kestoa ja parantaa sen laatua. Säännöllinen liikunta myös parantaa vireystilaa päivän aikana. Ei kuitenkaan ole suotavaa harrastaa kovatempoista hikiliikuntaa 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Rauhallinen iltakävely kuitenkin helpottaa monesti nukahtamista. 

Monet liikuntapalvelut saattavat maksaa opiskelijoille liikaa eikä kaikilla opiskelijoilla ole mahdollisuutta maksaa siitä. Onneksi meillä Karelia-ammattikorkeakoulussa ja etenkin Joensuussa on tarjolla Sykettä-palvelu, joka mahdollistaa runsaan liikuntatarjonnan opiskelijahinnoin.

Liikunta opiskelijoiden kesken voi myös olla mukavaa ajanvietettä kavereiden kanssa. Se voi olla sosiaalinen kohtaaminen, josta saat energiaa myös liikkumisen lisäksi. Esimerkiksi erilaisia mailapelejä on mukavaa pelata kavereiden kanssa. 

Luonnossa liikkuminen on virkistävää ja edullista. Suomessa ulkoilureitit ovat helposti saavutettavissa. Oikein pukeutuneena ja asennoituneena on mahdollisuus liikkua luonnossa kaikkina vuodenaikoina. Luonto mahdollistaa paljon erilaisia liikkumismuotoja, voit lähteä esimerkiksi kaverin kanssa kävelylle tai yksin nauttimaan hiljaisuudesta.