Kolumni: Saamelaiset juuret ja identiteetti

Kuulin eräänä päivänä ikäisteni käyvän keskustelua saamelaisista ja siitä, kuinka he eivät voi ymmärtää sitä, minkä takia saamelaisten täytyy tyrkyttää kulttuuriaan kaikille. Ikäiseni olivat sitä mieltä, ettei kellään kiinnosta heidän kulttuurinsa eikä heidän tulisi kailottaa sitä kaikille. Päätin liittyä heidän kyseenalaiseen keskusteluun. Kun kerroin olevani myös saamelainen, he nauroivat minulle päin naamaa eikä asiasta sen jälkeen enää keskusteltu.  

Saamelaiset juureni tulevat äitini puolen suvulta. Heidän suku on pääsääntöisesti Pokasta ja ovat myöhemmin levittäytynyt sieltä muun muassa Vuotsoon, joka on eteläisin saamelaiskylä Suomen Lapissa. Mummoni ja äitini osaavat puhua saamea, sekä myös osa sisaruksistani on opiskellut hieman saamea alakoulussa. En ole itse koskaan saamea opetellut, joten en osaa puhua sitä. 

Saamelaisuus ei ole mielestäni ollut mitenkään kovin suuressa roolissa perheessäni. Tai ainakaan minulle se ei ole ollut iso tekijä. En ole koskaan osannut omaksua saamelaisuutta itselleni. Muistan pienempänä, kuinka vanhemmat sisarukseni häpeilivät saamelaisuutta ja heidän mielestään se oli noloa. Joten myös minä opin häpeämään sitä.  

Ollessani ala-asteella meidän sukumme puki saamelaispuvut enoni häihin, jotka pidettiin etelässä. Muistan ihmisten katsoneen meitä vähän kummaksuen ja siitä tuli hieman epämukava olo. Muistan myös kuinka kuuma pitkähihaisessa puvuissa oli, sillä hääpäivä sattui tietenkin todella kuumalle kesäpäivälle. En ole itse sen jälkeen pukeutunut saamenpukuun enkä kyllä enää kyseiseen pukuun mahtuisikaan.  

Lapissa on tavallista, että lähes joka toinen vastaantulijoista on saamelainen tai heillä on ainakin jotain juuria sinne. Pienessä kylässä asuessani muistan kuitenkin millaisia katseita saamenpukuun pukeutuneet saivat esimerkiksi juhlissa. Katseista aisti hieman väheksyvän ja ulkopuolelle sulkevan tunnelman. Minusta on surullista, että he ketkä haluavat näyttää ja elää omaa kulttuuriaan, kokevat siitä halveksuntaa ja syrjintää. Saamelaiskulttuuri on yksi kulttuuri muiden joukossa, josta on tehty viihdettä televisioon sekä heidän kansallispuvustaan on tehty naamiaisasuja ihmisten huviksi. 

Kulttuuri-identiteetti on osa identiteettiämme ja se rakentuu oman ymmärryksemme sekä perinteiden pohjalta, mistä olemme kotoisin ja mitkä ovat juuremme. Saamelaiset ovat Euroopan unionin ja Suomen ainoa alkuperäiskansa. Heillä on oma kieli, kulttuuri, identiteetti ja historia. Syy miksi saamelaiset ‘’tyrkyttävät kulttuuriaan kaikille’’ on yksinkertaisesti se, että he haluavat tulla nähdyksi ja kohdelluksi tasavertaisesti aivan kuten kaikki muutkin. Heillä on oikeus nauttia omasta kulttuuristaan ja jakaa siitä muille ja ennen kaikkea elää sitä omassa rauhassa. 

En oikein tiedä millainen suhteeni on omaan saamelaisuuteeni tänä päivänä. En häpeile sitä enää samalla tavalla kuin pienenä, mutta en osaa liittää sitä itseeni samalla tavalla kuin äitini tai mummoni. Samaan aikaan se tuntuu olevan osa minua, mutta samalla se tuntuu olevan irrallinen osa minussa.