J&S ELOKUVATUOMIOISTUIN The Mandalorian – arvostelu 

Tervetuloa takaisin Jussin ja Santerin elokuvatuomioistuimen pariin! Tällä kertaa on luvassa erikoisnumero sarjassamme, sillä tällä kertaa kyseessä on sarjanarvostelu. Toisena huomioitavana asiana on se, että tämän artikkelin on kirjoittanut kokonaan elokuvatuomioistuimen yksi jäsen – Santeri Sallinen. Päädyimme tällaiseen ratkaisuun, koska arvostelusarjan toinen jäsen Jussi Liusvaara ei ole nähnyt The Mandalorian sarjaa. 

Toimitus ja kuvat: Santeri Sallinen

The Mandalorian on Star Wars universumiin liittyvä sarja, joka on katsottavissa Disney+ suoratoistopalvelussa. Tässä arvostelussa käyn läpi kaikki kolme kautta, jotka on julkaistu tähän päivään mennessä. Tämän kertainen arvostelu ei sisällä suuria juonipaljastuksia vaan yritän ennemminkin luoda kuvaa siitä millaisia sarjan kaudet ovat. Ilmaisen omat henkilökohtaiset mielipiteeni sarjasta. Hyppää mukaan tarinaan, joka tapahtui kauan sitten kaukaisessa galaksissa – this is the way. 

Kuten kerroin The Mandalorian on Star Wars sarja, jonka ensimmäinen jakso julkaistiin 12. marraskuuta vuonna 2019. Kuitenkin joissakin maissa, kuten Suomessa, jouduttiin odottamaan vuoden 2020 puolelle sarjan julkaisua johtuen Disney+ siirtyneestä julkaisusta näissä maissa. Tästä huolimatta sarjasta tuli nopeasti yksi suosituimmista sarjoista, jotka oli julkaistu Disneyn suoratoistopalvelussa. Sarja rikkoi monia ennätyksiä ja se toi paljon tarvittua menestystä uudelle alustalle. Kuitenkin tällä menestyksellä saattaa olla varjopuolensa, mutta käsittelen sitä myöhemmin artikkelissa. (Imdb 2023.) 

Ensimmäinen kausi alkaa viisi vuotta kuudennen Star Wars elokuvan jälkeen – Jedin paluu. Sarjassa seurataan mandalorialaisen palkkionmetsästäjän, Din Djarinin, matkaa ympäri galaksi. Hänen tehtävänään on etsiä ja palauttaa mysteerinen lapsi takaisin toimeksiantajalle, joka edustaa samaa lajia kuin entinen jedien suurmestari. Ensimmäinen kausi tarjoaa kiehtovaa avaruuswestern tyylistä tunnelmaa yhdessä vaikuttavien visuaalisten efektien, mahtavan musiikin sekä vakuuttavaa näyttelemistä koko näyttelijäkaartilta. Sarjan keskeisen aiheen muodostaa mandalorialaisen ja lapsen välinen side, joka johtaa jännittäviin toimintakohtauksiin sekä tunteikkaisiin hetkiin. Näiden mainitsemieni asioiden vuoksi, sarjasta saa todellisen Star Wars fiiliksen ja sen että se tuntuu heti olevan osa tätä saagaa. Kaiken kaikkiaan sarjan ensimmäinen kausi luo vahvan pohjan sarjan seuraaville kausille ja todistaa olevansa tärkeä lisäys franchiseen.

Ensimmäisen kauden menestyksen pohjalta, The Mandalorianin toinen tuotantokausi tarjoaa edelleen jännittävää avaruuswestern toimintaa. Tällä kertaa sarjan päähenkilö mandalorialainen asetetaan vaarallisen tehtävän toteuttajaksi. Hänen pitää viedä lapsi niin sanotusti hänen omiensa luokse. Tämän seikkailun aikana he kohtaavat sekä uusia liitolaisia sekä fanien suosikki hahmoja francihesta. Vanhojen hahmojen saumaton sisällyttäminen sarjaan ja heidän panoksensa juoneen on hämmästyttävää. Vanhojen ja uusien hahmojen yhdistäminen nostaa tehokkaasti sarjan merkitystä Star Wars saagassa. Toinen tuotantokausi sisältää merkityksellisiä taisteluita ja vaikuttavaa tarinankerrontaa, jossa tutkitaan edelleen mandalorialaisen ja lapsen välistä emotionaalista sidettä. Kausi sukeltaa myös syvemmälle Star Warsin -historiaan. Rakastettuja hahmoja mielenkiintoiset esiintymiset yhdessä eeppisten ja tunnepitoisten viimeisten jaksojen kanssa tekevät toisesta kaudesta sarjalle tyydyttävän jatkon. Tässä vaiheessa sarja on osoittanut huomattavaa käsikirjoituksellista taitotasoa, ja virheitä ei ole oikeastaan tehty. Tämän seurauksena sarjan ja Disney Star Warsin näkymät vaikuttivat todella lupaavilta. 

Sitten päästäänkin sarjan, ainakin toistaiseksi, viimeisen kauden pariin. Kolmannen kauden viimeinen jakso julkaistiin vasta vähän aikaa sitten. Toisen ja kolmannen kauden välissä on noin kolme vuotta, jonka aikana Disney on julkaissut paljon uutta Star Wars sisältöä. Tällä kertaa tämä viimeisin kausi tuntui erilaiselta aikaisempiin kausiin verrattuna ja monet muut sarjan seuraajat kokivat samoin. Näyttää siltä, että Disney on horjumassa sarjan suunnan suhteen. Minun mielestäni tämä on selkeästi vaikuttanut sarjan yhtenäisyyteen. Vaikka kaudella nähdään erinomaisia juonielementtejä, niin tarpeettomat juonikuviot vievät liikaa aikaa ja eivät palvele sarja varsinaista tarinaa. Kausi tuntuu epäselkeältä sekä rikkonaiselta ja olisi mielestäni ollut parempi, jos jaksoja olisi ollut enemmän. Tiettyjen hahmojen takaisin tuominen näyttää vain Disneyn yritykseltä lypsää enemmän rahaa, kuin kertoa hyvää tarinaa. Tällainen ajattelu- ja toimintatapa ei ollut käytössä George Lucasin omistaessa Star Warsin ja Lucasfilmsin eikä sen pitäisi olla Disneyn alaisuudessakaan. Kuitenkin kaikista ongelmista huolimatta, kolmas tuotantokausi tarjoaa aika miellyttävän ja eeppisen lopun sarjan toistaiseksi viimeiselle kaudelle. 

Kaiken kaikkiaan The Mandalorian-sarja on ollut mainio lisä Star Wars franchiseen tarjoamalla monia mahtavia, eeppisiä ja tunteikkaita hetkiä. Se on saattanut monet fanit takaisin uuden Star Wars sisällön pariin sekä se on vetänyt puoleensa uusia katsojia. Kaikesta tästä huolimatta olen hieman huolissani siitä suunnasta minkä Disney on ottanut Star Warsin suhteen. Näyttää siltä, että fokusta ollaan viemässä enemmän siihen, että tehdään mahdollisimman paljon rahaa kuin, että kerrottaisiin hyviä tarinoita. Disney yrittää korjata virheitä, jotka tehtiin aikaisemmassa heidän tekemässään jatko-osa trilogiassa (elokuvat 7–9). Minun mielestäni tämä lähestymistapa ei ole optimaalisin uuden sekä vanhan sisällön kanssa. Sen sijaan The Mandalorianin pitäisi keskittyä sen omaan uniikkiin juoneen ja tavoitteisiin ennemmin kuin yrittää korjata menneisyyden ongelmia. Minä kuitenkin odotan mielenkiinnolla uutta kautta The Mandalorianista ja toivon, että Disney pystyy tuottamaan mukaansatempaavia tarinoita, jotka tuovat kunniaa Star Warsin perinnölle. Pysytään toiveikkaina ja May the Force be with you, always.

Lopullinen arvosana: 3/5