Ruokaa opiskelijabudjetilla – Hyödynnä jämät

Ruuan hinnan nousu on varmasti saanut opiskelijat miettimään ostotottumuksiaan uudelleen. Kaikilla opiskelijoilla ei välttämättä ole varaa ostaa samoja tuotteita kuin ennen. Ruoka on ihmiselle välttämätön voimavara ja ruokailu on monille myös tärkeä sosiaalinen tilanne, joten siitä ei kannata tinkiä.

Toimitus ja visualisointi: Elina Aalto

Monipuolisen, terveellisen ja herkullisen ruuan voi tehdä myös halvemmalla, jos on kiinnostutusta laittaa ruuanlaittoon ja sen ideoimiseen hieman enemmän aikaa. Suunnitteluun ja ruuanlaittoon käytettävän vaivannäön hyödyt huomataan hyvää ruokaa syödessä.

Jokaisen jääkaapissa, kuivakaapissa tai pakastimessa on aina jotakin. Ruuanlaittajan tulee tuntea omat ruokakaappinsa, jotta pystyy hyödyntämään ne parhaansa mukaan. Hyödyntämällä kaiken mahdollisen, hyötyy sekä itse kuin myös ympäristö. Aina ei itsekään ymmärrä, mitä kaikkea jo olemassa olevilla raaka-aineilla voi saada aikaiseksi. Myös jo tehdyistä ruuista on mahdollista lähteä tekemään uutta, jos sama ruoka ei maistu enää. Jos olet tänään syönyt perunamuusia ja liha- tai kasvispyöryköitä. Hyödynnä perunamuusin loppu tekemällä perunarieskat iltapalaksi. Huominen ruoka voisi olla samat pyörykät esimerkiksi tomaattikastikkeessa pastan kera.

Missään tilanteessa ei ole kannattavaa heittää ruokaa pois. On fiksua käyttää kaikki raaka-aineet ja vanhat ruuat uudelleen. Älä heitä vanhoja juttuja pois jää- tai kuivakaapista, vaan kokkaa aineksista uusia herkkuja. On tärkeää minimoida hävikin määrä. Melkein kaiken ruuan pystyy hyödyntämään jatkokäyttöön. Perunamuusin lisäksi esimerkiksi riisi, puuro, pasta, perunat sekä risotto on helppo hyödyntää seuraavissa ruuissa. Näitä voi käyttää esimerkiksi erilaisiin leipiin ja sämpylöihin sekä pannukakkuihin.

Suomessa suureen suosioon noussut ResQ -sovellus mahdollistaa myös muun kuin oman hävikkiruuan hyödyntämisen. Sovelluksen avulla pystyy ostamalla pelastamaan ravintoloista ja kaupoista erilaisia hävikkituotteita, jotka ovat vielä täysin syömäkelpoisia. Internetistä löytyy myös muita hävikkiruokaa myyviä verkkokauppoja, joiden tarjontaan kannattaa tutustua.

Mielikuvitus on tärkeä osa ruuanlaittoa, ja sen avulla syntyy paljon hyviä ideoita. Pitää rohkeasti miettiä, mitä kaikkea voisi yhdistää ja välillä yhdistää myös ainesosia, jota ei odottanut sopivan yhteen. Rohkeilla kokeiluilla ja omalla intohimolla keittiössä syntyy yleensä parhaat lopputulokset. Tässä kaksi reseptiä helpottamaan opiskelijoiden ruuanlaittoa arjessa.

Jääkaapin jämistä tehdyt quesadillat

Quesadillat voi täyttää erilaisilla täytteillä. Niihin kannattaa hyödyntää jääkaapin jämiä. Minä laitoin niiden väliin juustoa, punasipulia, kanaa, itse tehtyä guacamolea sekä kermaviiliä.

Maistui, kannattaa kokeilla!

Rieskat perunamuusin jämästä

6 dl perunamuusia

2 kanamunaa

ripaus suolaa

0,5 dl maitoa

5 dl jauhoja