Musiikki luovuuden apuna

Musiikki on läsnä jokapäiväisessä elämässä, joillakin enemmän ja toisilla vähemmän. Sitä käytetään ilmaisemaan tunteita monella eri tapaa. Luovalla alalla toimiessa aloin miettimään pystyykö sitä käyttämään apuna luovassa tekemisessä ja inspiraation lähteenä. 

Toimittaja: Kasperi Aho
Kuvitus: Riikka Turunen

Kaikki ovat varmasti joskus olleet tilanteessa, jossa pää lyö tyhjää, kun jotakin pitäisi saada aikaiseksi. Aloin pohdiskelemaan asiaa ja pyrin saamaan musiikista inspiraatiota sekä käyttämään sitä apuna asioiden sanoittamisessa ja kuvailussa.

Musiikkia on joka lähtöön kuvaamaan erilaisia tunnetiloja. Ilo, suru, kaipuu, synkkyys ovat toistuvia teemoja musiikissa.

Mikäli tarvitset inspiraatiota esimerkiksi kuvan ottamiseen, maalaamiseen tai ihan vaikkapa tekstin kirjoittamiseen, voi musiikista olla yllättävän paljon apua oikeaan mielentilaan pääsemisessä. Mieti, mitä haluat työlläsi kertoa ja millaisia teemoja ja kysymyksiä haluat työhösi sisällyttää.

Huomasin esimerkiksi ideoidessani kuuntelevani aina musiikkia, joka liittyi teemaltaan jotenkin siihen työhön, jota olin tekemässä

Itselläni oli ja on edelleen välillä vaikeuksia tuottaa visuaalista sisältöä. Vahvuuteni ovat nimenomaan musiikin ja audion puolella, joten on luonnollista turvautua myös niihin silloin kuin pitäisi saada jotain tehtyä ei-mukavuusalueella. Huomasin esimerkiksi ideoidessani kuuntelevani aina musiikkia, joka liittyi teemaltaan jotenkin siihen työhön, jota olin tekemässä. Saatoin hakea musiikista fiiliksiä, joita voisin käyttää myös visuaalisessa muodossa. Jos kuvasta oli tulossa esimerkiksi iloinen ja värikäs kuuntelin musiikkia, jonka yleisfiilis on tsemppaava ja positiivinen. Monesti myös etsin elementtejä kappaleiden sanoituksista, joita voisi ilmaista visuaalisessa muodossa.

Myös instrumentaalimusiikki on erittäin toimivaa tähän tarkoitukseen. Ilman lyriikoita on helppo keskittyä juuri siihen mielenmaisemaan mitä instrumenteilla maalataan. Voi olla helpompi keskittyä musiikin sanomaan tässä yhteydessä, kun sanoitukset eivät suoraan vie mieltä ajattelemaan tietyllä tavalla.

Musiikin kuuntelu myös tutkitusti vähentää stressiä. Esimerkiksi opiskelijoilla saattaa olla välillä erittäin paljon stressiä koulutehtävien tekemisen suhteen. Musiikin käyttö stressin lievitykseen, inspiraation hakemiseen ja luovuuden parantamiseen on ehdottomasti kokeilemisen arvoista.