J&S Leffatuomioistuin 2. Top Gun: Maverick

Yli 30 vuotta Top Gunista valmistumisensa jälkeen Yhdysvaltain merivoimien kapteeni Pete ”Maverick” Mitchell on nykyään pelkkä testilentäjä, ja välttelee isompia ylennyksiä, jotka sitoisivat hänet toimistotöihin. Useista merkittävistä saavutuksistaan huolimatta toistuvat tottelemattomuudet ovat estäneet häntä saavuttamasta lippulaivastoasemaa. Hänen ystävänsä ja entinen Top Gun -kilpailija, nykyään amiraali ja Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston komentaja Tom ”IcemanKazansky usein suojaa Maverickiä potkuilta ja lentokielloilta. Kontra-amiraali Chester ”Hammer” Cain suunnittelee lopettavansa Maverickin yliääninen ”Darkstarscramjet -ohjelman ja sijoittavansa rahat droneihin. Pelastaakseen ohjelman, Maverick muuttaa yksipuolisesti päivän testilennon tavoitenopeuden Mach 9:stä Mach 10:een lopulliseen sopimusmääräykseen. Prototyyppi tuhoutuu testilennon aikana Maverickin hurjaluontoisuuden takia, kun hän ei kykene vastustamaan kiusausta mennä Mach 10:n yli. Iceman pelastaa jälleen kerran Maverickin uran määräämällä hänet takaisin Top Gun -kouluun seuraavaa tehtävää varten.

Toimittajat: Jussi Liusvaara ja Santeri Sallinen
Kuvat: Sofia Partanen ja Marjukka Karppinen

Tervetuloa Santerin ja Jussin elokuva-arvostelusarjan seuraavaan osaan! Tällä kertaa olemme innoissamme saadessamme analysoida yhtä viime vuoden odotetuimmista elokuvista – Top Gun: Maverickia. Tämä on jatko-osa ensimmäiselle Top Gunille, jota fanit ovat odottaneet innolla 36 vuoden ajan. Me käymme läpi elokuvan tapahtumia ja annamme mielipiteitämme ja pohdintojamme siitä, mikä tekee tästä elokuvasta niin erityisen. Vedä turvavyö tiukalle, sillä luvassa on G-voimia sisältävä lento!

-”Elokuvan alku on hyvin samanlainen, kuin ensimmäinen Top Gun –elokuva. Sama tuttu tunnari ja kuvitukset lentotukialukselta ja hävittäjäkoneista toivat nostalgisen fiiliksen. Elokuva itsessään alkaa todella upealla tavalla, kun Maverick rikkoo uskomattoman Mach 10 nopeuden hyvin Maverickin omaiseen hurjapäiseen tyyliin. Haluamme nostaa myös esiin tämän kohtauksen visuaalisen kauneuden. Tajuttomalla nopeudella lentävää konetta kuvataan lähes avaruudesta käsin ja jättää jälkeensä todella hienon kaasuvanan. Nostalginen fiilis sai jatkoa kohtauksen lopussa, kun Maverick palaa tuttuun Top Guniin ikoninomaisesti moottoripyörän selässä aurinkolasit päässä ja lentäjäntakki päällä. Myös Icemanin esiintyminen elokuvassa toi hyvän fiiliksen.”

Top Gunissa Maverickin ensimmäisessä tehtävänannossa kerrotaan merivoimille annetusta tehtävästä, missä käsketään tuhota laiton uraaninrikastamo. Tehtävää pidetään mahdottomana, sillä uraaninrikastamo sijaitsee maan alla olevassa bunkkerissa kanjonin päässä, joka on koko matkaltaan raskaasti puolustettu ohjuksilla, GPS-häiritsimillä, viidennen sukupolven hävittäjillä sekä vanhemmilla F-14 -hävittäjillä. Maverick kuitenkin keksii samassa tehtävänannossa keinon suorittaa mahdoton tehtävä, kun hän kertoo suunnitelmansa, jossa käytetään kahta paria laserohjattuja pommeilla varustettuja hävittäjäkoneita. Maverickin suunnitelma hyväksytään, mutta hänelle paljastetaan odottamaton yksityiskohta tehtäväänsä liittyen. Hän ei itse tule osallistumaan tehtävään, vaan sen sijaan hänen tehtävä on kouluttaa ilmavoimien vara-amiraalin Beau ”Cyclone” Simpsonin kokoamaa eliittiryhmää Top Gun -valmistuneita.

Maverick menee samana iltana baariin, jossa tapaa vanhan tyttöystävänsä Penny Benjaminin. He vaihtavat kuulumisia ja Maverick kertoo juuri saamastaan tehtävästä. Samaan baariin saapuu uudet Top Gunista valmistuneet eliittilentäjät, jotka pitävät Maverickiä vain eläköityneenä pappana, ja laittavat hänet maksamaan juomansa. Maverick ei tähän kykene, ja hänet heitetäänkin ulos baarista. Seuraavana aamuna uusien eliittilentäjien tehtävänannossa amiraalit ”Cyclone” ja ”Warlock” esittelevät heidän uuden kouluttajansa Maverickin, ja ilmeet kalpenevat uusien lentäjien kasvoilla. Maverick kertoo heille tulevan tehtävän, ja kuinka hän aikoo kouluttaa heidät siihen viemällä heidät äärimmilleen niin henkisesti, kuin fyysisestikin. Maverick käy skeptisten opiskelijoidensa kanssa taisteluita, ja voittaa niistä jokaisen voittaen heidän luottamuksensa samalla. Erään opiskelijan luottamuksesta Maverick ei voi kuitenkaan olla niin varma, sillä hän on Maverickin edesmenneen parhaan ystävän ja apulentäjän Nick ”Goose” Bradshawin poika, Bradley ”Rooster” Bradshaw, jonka etenemistä sotilasuralla Maverick on hidastanut.

-”Huomiomme kiinnittyi heti itse tehtävään, mikä on ensimmäisen elokuvan tehtävään verrattuna lähes mahdottoman kuuloinen. Tehtävä on paljon monipuolisempi ja yksityiskohtaisempi, ottamatta kuitenkaan mitään pois ensimmäisen elokuvan tehtävältä. Meistä on myös hienoa, että elokuvaan on otettu mukaan ensimmäisestä elokuvasta tuttu henkilö, Penny. Hänestä ei paljoa puhuttu ensimmäisessä elokuvassa, joten on hienoa, kuinka Pennyn tarinaa avataan enemmän ja saamme tietää kuka hän on. Nostaisimme esille myös sen, kuinka hienosti elokuvaan on tuotu vaikuttavana elementtinä Maverickin muistokohtaukset, joissa hän näkee näkyjä menneestä, jotka tapahtuvat samalla tavalla nykyhetkessä. Esimerkiksi kohtaus baarissa, missä Rooster soittaa pianoa ja laulaa samoin kuten isänsä aikanaan Maverickin kanssa.”

Niin ja onhan tuo todella bad ass kohtaus, kun Maverick voittaa kerta toisensa jälkeen uudet lentäjät taistelussa ja laittaa heidät punnertamaan.

Erään taisteluharjoituksen jälkeen luutnantti Jake ”HangmanSeresin ja Rooster ottavat yhteen, kun Rooster ei pidä Hangmanin ylimielisestä asenteesta ja Hangman arvostelee Roosterin varovaista lentämistä samalla vihjaillen Roosterin isän menehtymisestä ja viitaten siihen, ettei Rooster olisi valmis lentämään. Maverick paljastaa Pennylle luvanneensa Roosterin kuolevalle äidille, ettei Roosterista tulisi hävittäjälentäjää isänsä tavoin. Rooster ei itse tiedä tästä lupauksesta. Hän kuitenkin on erittäin vihainen Maverickille siitä, että hän oli poistanut Roosterin Naval Academy -hakemuksen pöydältä, mikä hidasti Roosterin sotilasuran etenemistä neljä vuotta. Tämän takia hän kertoo suuttuneena Maverickille, ettei luota häneen yhtään, kuten isänsä teki. Maverick ei halua häiritä Roosterin uraa enempää, mutta vaihtoehtona on lähettää hänet erittäin vaaralliseen tehtävään, mistä hän ei välttämättä enää palaisi takaisin. Hän kertoo tilanteesta Icemanille, joka sairastaa vakuuttaen hänelle samalla, että sekä laivasto, että Rooster tarvitsevat Maverickiä.

-”Tässä vaiheessa tarinaa on meidän mielestämme viety todella hienosti eteenpäin, sillä elokuvassa on hienosti tasapainoteltu toiminta- ja dialogikohtausten välillä. Lisäksi sekä Maverickin ja Roosterin, että Maverickin ja Pennyn suhde ovat mukavalla tavalla saatu syventymään. Maverickin ja Roosterin välistä menneisyyttä on avattu selkeästi, ja sitä on hyödynnetty Maverickin ja Pennyn suhteen syventymisessä, kun Penny antaa tukensa Maverickille. 

Icemanin kuoltua kurkkusyöpään Cyclone päättää poistaa Maverickin kouluttajan tehtävästä taisteluharjoituksessa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen, jossa hävittäjälentokone tuhoutui. Cyclone ottaa vastuun kouluttajana ja rentouttaa Maverickin asettamat tehtäväparametrit ja aikatavoitteet, jotta ne olisivat helpompia suorittaa, mutta pakeneminen vaikeampaa. Kesken uusien parametrien helpottamista Maverick tekee hänen tyypilliseen tapaansa uhkarohkean tempun, ja lentää luvattomasti lennon itse asettamillaan parametreillä, joita hän vielä kiristi itselleen. Maverickin uhkarohkea lento onnistuu, ja täten todistaa Cyclonelle tehtävän olevan mahdollinen. Vastahakoisesti Cyclone nimittää Maverickin tiiminjohtajaksi tehtävään.

-”Tämän kohtauksen aikana saimme katsojina kokea kunnon tunteiden vuoristoradan. Ensimmäinen surullinen asia ja kunnon piikki draaman kaaressa, ja heti perään luodaan jännitystä täysin fantastisella kohtauksella, jossa Maverick rikkoo omat aikamääreensä hurjapäisen lentonsa päätteeksi. 

Maverick lentää johtavaa hävittäjää, perässään luutnantit Natasha ”Phoenix” Trace ja Robert ”Bob” Floyd. Maverick valitsi siipimiehekseen Hangmanin sijasta Roosterin, joka johtaa toista iskuparia, johon kuuluvat luutnantit Reuben ”Payback” Fitch ja Mickey ”Fanboy” Garcia. Neljä hävittäjäkonetta lähtee lentotukialukselta kohti vihollisen tukikohtaa ja uraanirikastamoa. Tomahawk-risteilyohjukset tuhoavat lähellä olevan lentokentän. Tiimit tekevät onnistuneen iskun uraaninrikastamoon, mutta ohjukset huomaavat heidät ja avaavat tulen heitä kohti paon aikana. Paon aikana Rooster ja Maverick onnistuvat pelastamaan vuorotellen toisensa, mutta kuitenkin putoavat alas, ja jäävät vihollisen alueelle ansaan. He joutuvat tekemään yhteistyötä selvitäkseen takaisin lentotukialukselle, ja päätyvätkin tekemään todella uhkarohkean ratkaisun – varastamaan vihollisen juuri tuhoutuneelta lentokentältä vanhemman F-14 -hävittäjän, ja pakenemaan sillä. He joutuvat kuitenkin oman pakonsa aikana vihollisen hävittäjien kohteeksi. Syntyy dramaattinen viimeinen taistelu, jonka lopuksi he saavat apua yllättävältä taholta, ja onnistuvat palaamaan turvallisesti lentotukialukseen. Heidän palattuaan koko miehistö hurraa yhdessä onnistunutta tehtävää ja kahden uhkarohkean lentäjän paluuta.

-”Tehtävän onnistuminen oli juonikuviona loistava. Se piti jännityksen yllä koko tapahtumaketjun ajan, eikä sen aikana tullut yhtään tylsää hetkeä. Elokuva saa hyvin tunteikkaan päätöksen, ja siinä on huomattavia yhteneväisyyksiä ensimmäisen elokuvan päättymiseen. Esimerkiksi lentotukialuksella suurella joukolla hurrataan yhdessä tehtävän onnistumista ja kahden lentäjän sankarillisuutta. Emme pidä tätä huonona asiana, että elokuvissa on samoja piirteitä, vaan päinvastoin mielestämme elokuva täyttää juuri sillä tavalla tehtävänsä jatko-osana, kun siinä on samoja elementtejä kuin aiemmassa elokuvassa. Tunteikas musiikki, tunnelmallinen valaisu auringonlaskun ansiosta ja ylempien herrojen hyväksyvät katseet.

Kaiken kaikkiaan Top Gun: Maverick onnistuu olemaan odotuksien mukainen ja jopa odotukset ylittävä jatko-osa. Harvoin onnistutaan tekemään onnistunutta jatko-osaa ensimmäiselle elokuvalle varsinkaan tässä tapauksessa, jossa ensimmäinen osa oli menestys. Meidän mielestämme tämä elokuva on täydellinen esimerkki siitä, kuinka jatko-osa pitäisi tehdä. Elokuva tasapainottelee hienosti nostalgian ja uusien aiheiden kanssa luoden näin hienon kokonaisuuden. Elokuvassa nähdään paljon upeaa toimintaa, mutta tarinan edistämistä ja hahmojen kehitystä ei ole unohdettu – päinvastoin. Top Gun: Maverick jatkaa upeasti 36 vuotta sitten aloitettua tarinaa ja saattaa sen eeppisellä ja tunteikkaalla tavalla päätökseen.

Lopullinen arvosana 5/5 tähteä.