Tulevaisuuden opettamista

Luokkahuone ja TV

Toimitusryhmä: Janne Korhonen, Ella Tanskanen, Claudia Romero, Jenna Hakkarainen

Karelian ammattikorkeakoulu panostaa tulevaisuuden oppimiseen ja osaamiseen. Kareliassa on käynnissä Tulevaisuuden työ -hanke, jonka myötä Tikkarinteen ja Wärtsilän toimipisteille on hankittu laitteita MLC- ja Canvas-tiloja varten. Suunnitteilla on myös XR-tila, johon on laitehankinnat ja muut tarvittavat suunnittelut käynnissä.

MLC-tila mahdollistaa jaetun luokkahuoneen kokemuksen kameroiden, kaiutinten ja mikrofonien avulla. Kamerat heijastavat isolle valkokankaalle kuvaa toisesta luokasta, esimerkiksi Wärtsilän vastaavasta tilasta. Tekniikka mahdollistaa luokkahuoneiden yhtäaikaisen opetuksen ja tunteen, että ollaan samassa tilassa. Mikrofonit ja kaiuttimet ovat laadukkaita ja ottavat ääntä tehokkaasti ja tarkasti kummassakin luokkahuoneessa, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun paikasta riippumatta.

Opettaja ja TV

Canvas-tila on tarkoitettu eräänlaiseksi luokkahuoneeksi, jossa tietoa voidaan jakaa tehokkaasti teknologian avulla. Huoneessa on monta kosketusnäyttöä, joihin voidaan piirtää, kirjoittaa, kuvata tai jakaa tietoa toiselta laitteelta. Tilassa on myös iso valkokangas, johon voidaan jakaa näyttöä esimerkiksi tietokoneelta.

Opiskelija ja iso TV

Edellä mainituilla tiloilla on paljon mahdollisuuksia, mitä ei tässä vaiheessa tule edes ajatelleeksi. Kamerat ja näytöt mahdollistavat etäopetuksen sekä jaetun kokemuksen usean paikan välille. Hanke voi mahdollistaa opetuksen eri koulujen välille ympäri Suomen tai jopa eri maiden välille. Samaa oppituntia voitaisiin siis pitää esimerkiksi ympäri Eurooppaa saman aikaisesti.

Etätyö ja -opiskelu ovat tulleet jäädäkseen ja niitä varten on kehitettävä erilaisia tiloja ja toimintoja. MLC-tilasta haastattelua antanut Risto Salminen sanoi toivovansa, että etä- ja hybridiopiskeluun saataisiin lisää tiloja ja välineitä, mutta jo nyt MLC-tila mahdollistaa oppilaiden osallistamisen paremmin, kuin pelkkä Teams ja tietokone.

Tyhjä luokkahuone