Niina Mantsinen & EGS

Pehmeä vastalause ja kiistellyt koristeet, tulkintoja graffiteista

Joensuun taidemuseo Onnissa on parhaillaan menossa kesänäyttely, jossa nähdään anonyyminä pysyttelevän graffititaiteilija EGSin sekä tekstiilitaitelija Niina Mantsisen teoksia. Näyttelyssä Mantsisen ryijyteokset on muunnettu erilaisten pehmeiden graffitien muotoon, kun taas EGSin tuotanto on viime vuodet keskittynyt lasisten veistosten sekä installaatioiden puoleen.

Mantsisen graffitiryijyt ovat materiaaliltaan pehmeitä, tuftaustekniikalla luotuja teoksia, joihin on upotettu erilaisia tekstejä sekä kuvia. Mantsinen sanoo, että hänen teoksissaan yhdistyvät perinteiset käsityömenetelmät sekä urbaani kaupunkikulttuuri.  Mantsinen pitää tärkeänä, että teoksia tehdään yhteistyössä oikeiden graffititaiteilijoiden parissa, kuten esimerkiksi kesänäyttelyssä mukana olevan EGS:in kanssa.

Yleensä ryijyissä nähdään maanläheisempiä värejä sekä perinteisempiä kuviota, joten on virkistävää nähdä vastaavanlaista tekniikkaa erilaisemmassa muodossa kuin ennen. Mantsinen on sanonutkin haluavansa enemmän perinteitä rikkovaa tekstiilitaidetta ja se hänen upeista tuftatuista graffititeoksistaan näkyy.

Kesänäyttelyssä Mantsisen rinnalla teoksiaan esittelee graffititaitelija EGS, joka tunnetaan erityisesti erilaisista graffititeoksistaan, mutta nykyään hän on laajentanut taidettaan myös lasiveistosten puoleen. EGS sanoo, että lasiveistoksissa häntä kiehtoo arvaamattomuus. EGS:in kaikissa teoksissa kulkee mukana hänen taitelijanimensä kolme kirjainta, jotka ovat tavalla tai toisella upotettuina teoksiin – joskus jopa lähes tunnistamattomassa muodossa.

Näyttelyssä EGS:in esillä olevat teokset ovat hauskan ja omaperäisen näköisiä, mutta pitävät sisällään jokainen oman tarinansa, joka ei välttämättä katsojalle avaudu.

Näyttely on esillä taidemuseo Onnissa 5.5.2022-4.9.2022 välisenä aikana.