Medianomilinja – opiskelijan tarina, Cristian Romero

Äänen mikseri ja mikrofoni

27-vuotiaan Cristian Romeron elämässä musiikki on ollut vahvasti läsnä jo lapsesta lähtien. Lapsuudenkodissa soi usein taustalla musiikki. Lisäksi isä ja isoveli soittivat kitaraa, joiden jalanjälkiä Romero seurasi ja aloitti kitaransoiton jo alle kouluikäisenä. Liekki musiikin tekoon ja äänisuunnitteluun roihahti teini-ikäisenä, kun hän sai ensimmäisen oman tietokoneensa.

Kaikki alkoi, kun latasin musiikin luomiseen tarkoitetun tietokoneohjelman, jolla tein omia sävelmiäni. Siitä lähtien olen opetellut kaikkea muutakin musiikkiin liittyvää, kuten miksaamista, teoriaa, soittamista ja äänittämistä.

Ammattikoulun jälkeen Romero suuntasi Outokumpuun opiskelemaan äänituotantoa. Opinnot kestivät 2,5 vuotta ja hän valmistui keväällä 2020.

Medianomiopinnot Romero aloitti Karelia Ammattikorkeakoulussa heti syksyllä 2020. Linja tuntui luontevalta jatkumolta aikaisemmille äänituotannon opinnoille. Myös muut media-alan alueet, kuten editointi ja valokuvaaminen kiinnostivat. Romero kokee, että medianomiopinnot ovat tukeneet äänisuunnittelussa kehittymistä.

Olen saanut koulussa tehtyjen projektien kautta kokemusta ja olen kehittynyt tietyillä osa-alueilla äänisuunnittelussa. Tietysti on tullut myös arvokasta kertausta jo aiemmin opituille tiedoille ja taidolle.

Romero on päässyt tekemään musiikkia erilaisiin projekteihin, muun muassa Lumo Companyn sirkusnäytökseen, sekä äänisuunnittelua lasten äänikirjaan. Projektit ovat poikineet hyviä kontakteja, joiden kautta on päässyt tekemään töitä aina uudelleenkin. Lisäksi hän on myynyt musiikkiaan ja äänisuunnittelupalveluitaan netissä.

Vaikka taitoa ja äänisuunnittelijan työhön olisi, tulevaisuuden suunnitelmat Romero pitää kuitenkin vielä auki.

Voisin tehdä äänitöitä vaikkapa sivussa päätyön ohella. Toisaalta eihän sitä koskaan tiedä, jos voisin tehdä niitä ihan päätyönäkin”.