AR – lisätyn todellisuuden ihmeellinen maailma

Puhelin, jonka ruudusta nousee linnan kuva.

Lisätty todellisuus (Augmented Reality eli AR), on kasvava nykyteknologian muoto, jota hyödynnetään nykypäivänä monella eri saralla. Sillä tarkoitetaan keinotekoista tietokonegrafiikan avulla tuotettua äänen, kuvan, videon tai tekstin muodossa olevaa materiaalia, jossa reaaliaikainen- sekä virtuaalinen maailma yhdistetään saman aikaisesti, esimerkiksi päässä -tai kädessä pidettävän laitteen avulla. Käytännössä tällaisen paikannusteknologian keinoin voidaan AR- ominaisuutta tukevan laitteen avulla tarkastella tietyn kohteen tietoja, mitä sillä osoitetaan.

Puhelin ja ruudulla näkyy Pokemon peli

AR antaa siis mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa virtuaalisten asioiden kanssa aivan kuten se on suoraan edessämme.

AR-teknologia on ottanut osaansa jo monessa eri paikassa, kuten esimerkiksi markkinoinnissa, tapahtumissa, kouluttamisessa sekä matkailussa kuten esimerkiksi erilaisten nähtävyyksien esittelyissä. Tunnetuimpia esimerkkejä lisätystä todellisuudesta on mobiilipeli Pokemon Go, joka tuli tunnetuksi kesällä 2016 ja sai valtavan suosion kansainvälisesti. Perusajatus pelissä on hyvin yksinkertainen: liikkuessaan todellisessa ympäristössä, pelaaja liikkuu myös pelimaailmassa, jossa mobiilipuhelimen näytölle ilmestyy hahmoja lisättyinä todelliseen ympäristöön.

Valio on myös tuonut lisätyn todellisuuden yritykseensä leivontareseptien muodossa. Esimerkiksi maustetuissa rahkoissa sekä leivontakermoissa on AR-kokemus, jonka avulla voidaan etsiä erilaisia reseptejä, vaikka jo kaupassa.

Lisätyn todellisuuden teknologia on osoittautunut mahtavaksi innovaatioksi, joka avaa paljon uusia kasvun mahdollisuuksia maailmanlaajuisesti, myös tulevaisuudessa. Analyytikot ennustavatkin AR-markkinoiden nousevan 198 miljardiin dollariin vuonna 2025.

AR:n ihmeellinen maailma luo ainutlaatuisia digitaalisia kokemuksia, joissa yhdistyvät digitaalisen sekä fyysisen maailman parhaat puolet.  Se ei ole tuonut mahdollisuuksia pelkästään viihdekäyttöön, vaan myös osaksemme teknologiaa, joka muuttaa tapaamme ratkaista erilaisia ongelmia ja olla vuorovaikutuksessa yhdessä maailman kanssa. Liittyivätpä nämä sitten kaupankäyntiin, koulutukseen, lääketieteeseen tai vanhusten yksinäisyyden parantamiseen lisätty todellisuus on tullut jäädäkseen.

Yllä Virtuaalinen media -kurssilla 2022 toteutettu AR-animaatio.