Ruokaa opiskelijabudjetilla – Tasainen ateriarytmirytmi auttaa jaksamaan arjessa 

Laadukas ja ravitseva ruoka tukee mielenhyvinvointia. Ruokailurytmillä on merkitystä myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. On tärkeää syödä tasaisin väliajoin, jotta jaksaa arjessa paremmin. Kun ruokailurytmi ei veny liian pitkäksi, tulee naposteltua huomattavasti vähemmän. 

Toimittaja ja visualisti: Elina Aalto 

Sanotaan aamupalan olevan päiväin tärkein ateria ja minun kohdallani tämä pitää täysin paikkansa. Päivä ei lähde hyvin käyntiin, jos en syö monipuolista ja ravitsevaa aamupalaa. Millainen sitten on hyvä aamupala? Vastauksia on varmasti monia ja riippuu, keneltä kysyy. Oma lempiaamupalani on kaurapuuro monipuolisin täyttein. Olen laittanut puuron päälle marjoja, raejuustoa ja proteiinivanukasta jo varsin pitkään. Puuron päälle sopii melkein mitä vain mieleen juolahtaa. 

Ateriarytmin pitäminen tasaisena saattaa aiheuttaa ajoittain ongelmaa. Terveelliset ja täyttävät välipalat ovat hyvä lisä muiden aterioiden välissä. Välipalan tulisi olla järkevä kokonaisuus eikä pelkkä makeannälän tyydyttäjä. Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa – sen tulee sisältää kaikkia energiaravintoaineita sopivassa suhteessa sekä vitamiineja että kivennäisaineita. Aina arjessa ei ole mahdollista pysähtyä syömään laadukasta välipalaa. Tällöin välipalan tulee olla jotakin helposti mukaan otettavaa ja hyvin huoneenlämmössä säilyvää – kuten hedelmät ja terveelliset välipalapatukat. 

Säännöllinen ateriarytmi tarkoittaa noin 4–5 tunnin välein syömistä. Ateriarytmi toteutuu hyvin, kun lounaan ja päivällisen lisäksi muistaa syödä aamupalan, välipalan ja iltapalan. Säännöllistä ruokailuväliä on helpompi noudattaa, kun on suunnitellut ruokailut edes jollakin tasolla.

Vispipuuro

  1. Keitä marjoja vedessä, kunnes ne tulevat vaaleiksi.
  2.  Lisää sokeri ja ripottele mannasuurimot joukkoon koko ajan puuhaarukalla sekoittaen
  3. Hauduta puuroa n. 15 minuuttia. Hämmennä välillä.
  4. Kaada puuro isoon kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi kierre- tai sähkövatkaimella.

Viisi aamu-, väli- ja iltapalavinkkiä

  1. Tuorepuuro

Tuorepuuro on kiireisten aamujen pelastaja. Illalla valmiiksi tehdyn puuron nappaat helposti mukaan niin töihin, kouluun kuin vaikka salille. Tuorepuuron pohjana on tavallisesti kaurahiutaleiden lisäksi jogurtti tai rahka ja vesi. Lisää vain haluamiasi tuotteita, kuten marjoja, pilttiä, hedelmiä tai pähkinöitä

  2. Smoothiet

Smoothieen pystyy hyödyntämään hyvin jo vähän ylikypsyneet hedelmät. Monenlaiset yhdistelmät smoothieissä ovat hyviä, kunhan uskaltaa kokeilla. Jos haluaa täyteläisemmän smoothien, niin esimerkiksi kaurahiutaleet tai maitorahka ovat hyvä lisä smoothieen.

  3. Munakas

Munakas taltuttaa tarvittaessa isommankin nälän. Kesän saapuessa ruohosipuli on ihana lisä munakkaaseen esimerkiksi tomaatin, sipulin ja juuston kera.

  4. Bananaaniletut

Kenenkä ei tekisi mieli lettuja? Banaaniletut ovat helpot, edulliset sekä maistuvat. Esimerkiksi yksi banaani, kaksi kananmunaa ja hieman leivinjauhetta, niin taikina on valmis pannulle. Päälle hieman maitorahkaa ja marjoja, nam.

  5. Marjarahka

Rahka toimii niin aamulla, päivällä kuin illallakin. Itse tehty marjarahka tuo hyvää vaihtelua ruokailuun. Rahkaan voi esimerkiksi soseuttaa mangoa ja päärynää tai tehdä perinteisemmän mansikkamustikkarahkan.

Bonusvinkki: Tee loppukesällä pieniä metsäretkiä. Saat edullisten marjojen lisäksi nauttia metsän hiljaisuudessa puiden huminasta. Älä ota suorituspaineita vaan pakkaa eväät mukaan ja nauti ne metsän siimeksessä….