Y-Akatemian nuoret yrittäjät – Kioski100:n tarina

Karelia ammattikorkeakoulussa toimii yrittäjyyteen ja tiimioppimiseen painottuva Y-akatemia oppimisympäristö. Siellä opiskelijat perustavat oikeita yrityksiä, joissa he pääsevät toteuttamaan omia unelmiaan sekä haastamaan itsejään yhdessä oman tiimin sekä valmentajan kanssa.

Toimitus ja kuvat: Ella Tanskanen

Y-akatemia kiinnosti myös aikanaan Karelia ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelijaa Enni Mustosta, joka päätti perustaa opiskelijaystävänsä Kreeta Järvelän kanssa oman yrityksen nimeltään Kioski100. Kioski Honkalammen rannalla Liperissä ilahdutti rantaväkeä yhteensä kolmen vuoden ajan. Noina vuosina kioski sai osakseen paljon positiivista palautetta niin lapsiperheiltä kuin lämpöä rakastavilta auringonpalvojilta. Moni Liperissä asuva kertoi, että juuri tällaista kesäkioskia Honkalammen ranta kaipasi ja uudet aktiviteetit kuten suppailu sekä fatbiket otettiin avosylin vastaan.

Mustonen on valmistunut Karelian ammattikorkeakoulusta vuonna 2020 ja kertoo nyt hieman omasta Y-akatemia matkastaan sekä omasta yrityksestään Kioski100:n parissa.

Miksi Karelia ammattikorkeakoulun Y-akatemia puoli aikoinaan kiinnosti sinua?

–  Lyhyesti sanottuna se kuulosti jännittävältä ja joltain uudelta. Yrittäjyyteen painottuva Y-akatemia kuulosti mielenkiintoiselta sekä asioiden oppiminen käytännössä tuntui paljon luontevammalta itselle, kuin luonneoilla istuminen. Myös kiinnostavaa oli se, että Y-akatemiassa oli opiskelijoita eri aloilta ja muodostetuissa osuuskunnissa meitä olikin tradenomien lisäksi esimerkiksi medianomeja sekä fysioterapeutteja.

Mistä ajatus kioskiin aikanaan syntyi?

–  Kioskin pohtiminen alkoi Y-akatemiaan pääsyn jälkeen eli heti keväällä, sillä halusimme kesälle hommia kerryttääksemme opintopisteitä ja tietenkin ajatus siitä, että saimme vapaat kädet kehitellä jotain sellaista, mikä olisi meille itselle mielekästä tekemistä. Kehittelimme erilaisia ideoita ja Kreetalla tuli mieleen Honkalammen uimaranta, jossa hänellä tuli vietettyä aikaa lapsuudessa. Ajatus lähti rullamaan ja kesäkioski erilaisine herkkuineen yhdistettynä kauniiseen kesäpäivään uimarannalla tuntui loistavalta ajatukselta. Kolmen vuoden aikana oli myös hauskaa kehitellä joka kesälle jotain uutta esimerkiksi sup-lautoja ja uusia herkkuja asiakkaille. Oli myös palkitsevaa huomata, että uusien juttujen tuominen kioskiin oli kovasti asiakkaiden mieleen. Monet asiakkaat antoivat myös itse ideoita, mitä haluaisivat kioskille saada.

Mitä kaikkea matka kioskin yrittäjänä antoi?

– Paljon rohkeutta tehdä sitä, mitä haluaa. Oppimista ja itseensä uskomista. Paljon piti ottaa itse selvää asioista ja se oli opettavaista, vaikkakin välillä hermoja raastavaa. Esimerkiksi erilaiset käytännön asiat, kuten laskutus vaati paljon aikaa ja opettelua, mutta kun kyse oli omasta yrityksestä, josta nauttii, on valmis tähän kaikkeen.

Oli myös ihanaa tehdä töitä omalaisen yhtiökumppanin kanssa, jonka kanssa pystyi jakamaan ilot ja surut ja kenen puoleen pystyi kääntymään asiassa kuin asiassa. Myös asiakkaiden positiivinen ja kannustava palaute oli huippua ja se teki hommasta palkitsevaa.

Mitä vinkkejä antaisit opiskelijalle, jota Y-akatemia kiinnostaa?

– Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa ja kyselemässä, jos Y-akatemia pienestikään kiinnostaa. Koska Y-akatemia perustuu tiimioppimiseen, on hyvä tiedostaa se, että hommia tehdään paljon yhdessä opiskelijakavereiden kanssa. Y-akatemiassa voi vapaasti toteuttaa itseään ja pistää unelmiaan ihan käytäntöön. Esimerkiksi mitä itse miettii, niin varmaan kovin moni ei voi sanoa, että on joskus perustanut oman yrityksen ja päässyt pitämään ihka oikeaa kesäkioskia. Suosittelen ehdottomasti!

Mustosen tarina kioskin yrittäjänä näyttää hyvää esimerkkiä siitä, kuinka mahtavaa on, että nuoret uskaltavat lähteä yrittäjyyden saloihin ja toteuttaa omia unelmiaan käytännössä. Karelian Y-akatemia antaakin hyvän ponnahduslaudan yrittäjyyden saloihin ja kannustaa nuoria löytämään oman juttunsa sen avulla.