Y-Akatemia – Yrittäjyys osana opintoja, osa 2

Tämä julkaisu on jatkoa artikkelille, jossa haastattelimme yhtä Y-Akatemian valmentajista Harri Mielosta. Tätä osaa varten haastattelimme kahta Y-akatemian opiskelijaa Minna Kummeria sekä Johannes Monosta.  Saimme myös heiltä omat näkemyksensä Y-akatemian toiminnasta. 

Toimittajat: Mikael Pirinen ja Kasperi Aho
Kuvat: Aleksi Saukko

henkilökuva
Johannes Mononen
henkilökuva
Minna Kummer

Y-Akatemia, mikä se on ja mitä siellä tehdään?

Johannes:
– Aika paha. Y-akatemia on monialainen tiimioppimisympäristö. Tänne haetaan eri korkeakoulualoilta puolentoista vuoden opiskelun jälkeen loppuopintojen ajaksi. Perustetaan osuuskuntatiimi ja ruvetaan pyörittämään liiketoimintaa osuuskunnassa.

Minna:
– Y-akatemia on tiimioppimiseen ja yrittäjyyteen pohjautuva oppimisympäristö, jossa heti alussa perustetaan tai tällä hetkellä käytäntö on, että peritään osuuskunta. Kaikista tulee siis osuuskunta yrittäjiä ja sitten yhdessä osuuskunnan kanssa lähetään tekemään projekteja ja oppimaan uutta.

Miten y-akatemia eroaa perinteisistä akateemisista ohjelmista?

Johannes:
– Luentoja ja oppitunteja ei ole ollenkaan. Kaksi kertaa viikossa on dialogi ja dialogien aiheet vaihtelevat. Niissä on aina vetäjä ja dialogioppimisena opiskellaan eli avoin dialogirinki, jossa käydään läpi jonkun vetämänä asiaa ja opitaan siinä. Oppimismateriaalit määrittelevät mitä tulet opiskelemaan eli, jos sinulla on esimerkiksi rahaprojekti meneillään niin voit opiskella siihen taloushallintoa, laskuttamista, hinnoittelua tai markkinointia.

Minna:
– Y-akatemiassa opiskelija saa itse määrittää mitä haluaa opiskella. Meillä ei ole luentoja tai oppitunteja ollenkaan eikä käydä tavallisilla kursseilla. Sen sijaan käydään dialogeissa, joissa opetellaan asioita sekä keskustellaan niistä aiheista, jotka ovat osuuskunnalle tärkeitä ja mitä halutaan oppia. Sen lisäksi luetaan kirjoja ja etsitään muista lähteistä tietoja ja määritetään itse oma opintopolku.

Onko y-akatemia vastannut odotuksiasi?

Johannes:
– On ja ei. Se oli tiedossa, että vaatii paljon itseohjausta ja oma-aloitteisuutta. Itse täytyy aikatauluttaa opiskelut ja saada asioita aikaan. Peruspuolella on rakenne valmiina, käyt luennoilla ja siellä on projekteille selvät deadlinet. Täällä joutuu itse tekemään asioiden eteen, että saa asioita tapahtumaan.

Minna:
– Mielestäni kyllä. Olen ollut akatemiassa nyt kolme kuukautta ja olen ollut tosi tyytyväinen siihen, miten meidän tiimimme on toiminut. Olemme keksineet tosi hyvin projekteja jo lyhyessä ajassa ja saatu toimintaa rullaamaan. Ei tullut yllätyksenä kuinka itsenäistä opiskelu on. Vähän on vielä opettelua rutiinin kanssa mutta on kyllä vastannut odotuksia.

Miten y-akatemiassa opetetaan yritystaitoja?

Johannes:
– Se lähtee osuuskunnan perustamisesta liikkeelle. Se alkaa sillä byrokratiasotkulla, että saat yrityksen viralliseksi. Tiimien täytyy alkaa sitten perehtymään siihen, että mitä se perustaminen pitää sisällään. Sitten pitää perehtyä laskuttamiseen, taloushallintoon, verotukseen, hinnoitteluun, verkkosivuihin, tilitoimistoon, vakuutuksiin ja nämä kaikki pitää laskea hinnoitteluun, että saadaan toiminta katettua.

Minna:
– Yritystaidot tulee siinä tekemisen ohessa. Olemme perimässä vanhaa osuuskuntaa nyt valmistumassa olevilta akatemialaisilta ja tässä osuuskunnan siirrossa on jo opeteltu, että miten tehdään esimerkiksi ilmoitukset patentti ja rekisterihallitukselle ja sitten meidän täytyy ruveta selvittelemään verotukseen liittyviä asioita. Yrittäjyystaidot tulee siinä tekemisen ohessa, kun täytyy itse selvitellä asioita. Meille ei oikeastaan anneta valmiita vastauksia. Valmentajat ovat sellaisessa roolissa, että he antavat meille tietoa, että mistä asioita voi etsiä. Kaikki täytyy itse selvittää ja tehdä, jolloin siinä sitten oppii.

Kuinka tärkeää ryhmätyöskentely on y-akatemiassa?

Johannes:
– No se on koko homman pohja. Dialogeissa opiskellaan yhdessä ja tulee erilaisia mielipiteitä ja asioita käydään läpi, se on koko homman ydin. Eli jos olet sooloilija niin siitä joutuu y-akatemiassa joustamaan. Pitää pystyä työskentelemään ryhmässä.

Minna:
– Niin kuin Johannes jo mainitsi, että se on y-akatemian ydin. Y-akatemia pohjautuu tiimioppiseen niin ryhmätyötaidot ovat todella tärkeitä, jotta voidaan tehdä ja saada asioita yhdessä aikaan.

Miten opiskelijat oppivat työskentelemään tiimeissä tehokkaasti?

Johannes:
– Oman tiimin osalta mitä voi sanoa nii ei olla ryhmätyöskentelyn suhteen luettu mitään akateemista kirjallisuutta hirveästi. Se on mennyt niin että on opittu siinä mitä pidemmälle on menty. Ryhmäytymiseen tiimin sisällä kannattaa panostaa. Roolitus on tärkeää sillä se selkeyttää ryhmässä toimimista.

Minna:
– Akatemialla on tapana järjestää tiimi-iltoja, joissa tehdään vapaa-ajan aktiviteettejä yhdessä. Akatemiatyöskentelyssä jaetaan rooleja, esimerkiksi kuka pitää dialogit. On myös valittu kirjureita, jotka kirjaa asiat ylös ja joku johtaa palaveria, ettei se leviä käsiin. Osuuskunnissa on myös teamleaderit jotka valitaan esimerkiksi puoleksi vuodeksi kerrallaan.

Miten kirjojen lukeminen edesauttaa y-akatemiassa?

Johannes:
– Meille painotetaan, että lukekaa omaa projektia ja tulevaisuutta varten. Meillä on ihan säännöissäkin, että viittä opintopistettä kohden täytyy kirjoittaa kirjaessee. Se mitä luet, on omalla vastuulla mutta kannattaa lukea sellaisia kirjoja, jotka auttavat eteenpäin. Itse olen esimerkiksi lukenut kaksi kirjaa johtamisesta.

Minna:
– Tällä hetkellä minulla on yksi äänikirja kesken, josta tulee sitten essee. Täällä täytyy kirjoittaa yksi essee viittä opintopistettä kohden, että kyllä kirjoja täytyy lukea mutta se ei ole niin paha rasti kuin miltä kuulostaa. Kirjat saa itse valita sen mukaan mitä haluaa lukea ja oppia. Kirjojen täytyy kuitenkin olla järkeviä, joista oikeasti oppii ja kun valitsee kiinnostavan aiheen niin tehtävä ei ole paha. Tietoa voi etsiä myös muista lähteistä. Itse olen lukenut myös opinnäytetöitä ja nettiartikkeleita eli niitäkin voi käyttää esseen pohjana.

Miten eri koulutustaustoista tulevien opiskelijoiden osallistuminen edistää hankkeiden onnistumista?

Johannes:
– Jos meillä on joku projekti, jossa on jotain ruokatarjoilua niin restonomeilla on siitä kokemusta. Liiketalouden opiskelijat on esimerkiksi opettanut koko ryhmälle laskutusta ja dimensiointia ja mitä siihen liittyy. Joka aloilla on sitä omaa tietämystä ja osaamista. Riippuu toki mitä tehdään.

Minna:
– Me hyödymme siitä, että kaikilla on erilaista osaamista. Akatemian alussa aika paljon pohdittiin sitä mitkä ovat kenenkin taustat ja millaista osaamista on vaikka aiemmistakin opinnoista saanut. Sitten pyritään miettimään, miten pystytään hyödyntämään sitä osaamista mitä kullakin on. Esimerkiksi medianomit ovat miettineet aika paljon markkinointijuttuja ja esimerkiksi viimeviikolla kävimme kuvaamassa mainosvideota yhteen projektiin. Meidän tiimissämme on medianomeja ja tradenomeja, jotka ovat tuoneet mukaan liiketalouden osaamista. Tällä hetkellä meillä on menossa dialogi myynnistä, jota tradenomit pitävät ja esimerkiksi kirjanpitoon liittyvissä asioissa on heidän taidoistaan paljon hyötyä.

Miten y-akatemia edistää kansainvälistä yhteistyötä ja ymmärrystä?

Johannes:
– Tuohon en osaa oikein muuta sanoa kuin että meillä on huippuleiri, joka on y-akatemian kliimaksi. Meidän kaikki rahankeruu yrityksenä perustuu siihen, että saadaan kassa ja sitten lähetään leirille jonnekin jossa on samankaltainen akatemia. Esimerkiksi meidän tiimimme on lähdössä espanjaan Bilbaoon, siellä on Euroopan vanhin yritysakatemia, joten lähdetään sinne tutustumaan ja näin pidetään yllä akatemioiden välistä kansainvälisyyttä. Sitten meillä on KV-tiimi eli meillä on toimikuntia mihin pitää osallistua. Meillä on markkinointitoimikunta, tapahtumatoiminkunta, KV-toimikunta. Varmaankin joku, joka on KV-tiimissä, osaisi kertoa paremmin mutta siellä kokoukset pidetään englanniksi, ja he ylläpitävät yhteyksiä eri akatemioiden välillä.

Minna:
– Meillä on kansainvälinen toimikunta, joka pitää yhteyksiä muihin akatemioihin, joita on ympäri Eurooppaa. Meillä on huippuleiri, johon kerätään akatemian ajan rahaa ja huippuleirille mennään yleensä maahan missä on vastaavanlainen akatemia. Koronavuosina ei ollut mahdollisuutta mennä ulkomaille niin silloin oli käyty muissa suomen akatemioissa vierailemassa. Y-Akatemialla on käynyt ainakin kaksi kansainvälistä vierasta tänä vuonna niin yhteistyötä kyllä on.

Y-Akatemian tilat Karelian Tikkarinteen kampuksella, 2023