Vastuullinen vaatekaappi – vai onko sittenkään

Kangaskassi ja päällä puhelin

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys kiinnostavat nykypäivänä monia. Tavaroita ja vaatteita halutaan löytää yhä enemmän kierrätettyinä ja erilaiset kirpputorit, kierrätyskeskukset ja Facebook-ryhmät ovat tehneet kirppisostosten tekemisestä helppoa. Kierrättämisestä onkin tullut yksi tämän päivän kiinnostavimpia trendejä.

Second hand kiinnostaa myös Karelia ammattikorkeakoulusta tradenomiksi valmistunutta Enni Mustosta.

Vastuullisuudesta puhutaan nykyään paljon ja se on itsellenikin tärkeää. Olen jo pitkään ollut kiinnostunut second hand vaatteista ja varsinkin opiskeluaikoina, kun kukkaro ei aina taipunut uusiin vaatteisiin oli kivaa löytää vaatteita vastuullisuuden lisäksi myös edullisemmin.

Second hand – tuo vastuullisemman vaatekaapin termi. Ennen aikaan kirppisostokset saatettiin helposti liittää siihen, ettei olisi rahaa, mutta nykyään kirppistely on kuin missä tahansa kivijalkaliikkeessä shoppailua – edullisuutta unohtamatta.  Ympäristöystävällisen näkökulman lisäksi vaatteet voivat olla kierrätettyinä löytäjälleen uniikkeja, eikä ihan jokaisella vastaantulijalla ole samanlaista.

Erilaisia second hand liikkeitä löytyy ympäri Suomea ja esimerkiksi Kontti, Fida sekä UFF ovat varmasti monelle tuttuja kierrätettyjen tuotteiden ostopaikkoja. Useat ovat myös ryhtyneet yrittäjiksi ja perustaneet oman liikkeen. Etenkin Etelä-Suomessa liikkeitä on jo monilla kulmilla. Monet yrittäjät haluavat panostavat viihtyvyyteen ja kivaan ostokokemukseen kirppistelyn parissa ja osa on tuonutkin liikkeiden yhteyteen myös kahvilan.

Täällä Itä-Suomessa on aika tavallisia kirpputoreja, mutta esimerkiksi Helsingissä käydessä on mukavaa, kun tarjontaa on eri tavalla ja liikkeistä on tehty viihtyisiä ja omaperäisiäkin”, Mustonen vastaa.

Itsepalvelukirpputorien rinnalle ovat nousseet myös monet erilaiset mobiiliapplikaatiot sekä nettikaupat. Tällaisia ovat esimerkiksi Zadaa, Tise, Emmy sekä monille varmasti tuttu Tori.fi.  Myös kansainvälisiä vaihtoehtoja löytyy, kuten esimerkiksi italialais- lähtöinen Depop- niminen sovellus.

Helposti löydettävät ja käytettävät sovellukset ovat monelle vaihtoehtoinen paikka etsiä erilaisia tuotteita edullisemmin esimerkiksi kivijalkakauppojen sijaan.

Tykkään selailla eri sovelluksien vaatetarjontaa, varsinkin silloin, jos etsin jotain tarpeellista. Löysin vastoittain itselleni R-collectionin kevättakin Zadaasta. Tulee aina hyvä mieli, kun löytää itselle jotain, mitä on etsinyt”, Mustonen tuumaa.

Kirpputorikulttuuri on selvästi muuttanut muotoaan vuosien varrella. Koska kirppistelyä ei enää pidetä pelkkänä halpojen ja mummomaisten vaatteiden löytöpaikkana, osataan kuluttajilta myös vaatia enemmän.  Ennen kirpputorihinnat olivat selvästi alle kivijalkakauppojen, nykyään niistä pyydetään jo samoja hintoja kuin uusistakin. Sen on huomannut myös Mustonen:

Luin jutun Trendi-lehdestä, jossa verrattiin second hand liikkeissä shoppailua pikamuodin shoppailuun.  Myös kirpputorien kanssa voi tulla sellainen fiilis, että ostetaan jatkuvasti uutta ja ajatellaan, että vaatteet on helppo laittaa eteenpäin. Se oli mielestäni hyvä pointti ja laittoi miettimään”.

Tuoli, jonka päällä pyyhkeitä.