Viive – ennen ja nyt

Lyijykynän pää

Koulutusohjelman omasta verkkolehdestä ajatus taisi tulla alun alkaen opettajalta Aarno Savolaiselta. Lehteä suunnittelemaan lähti tuotantoryhmä mediaopiskelijoita. Kaiken kaikkiaan suunnittelua ja pakerrusta kesti vuoden ja ’lapsi’ viimein syntyi: Viiveen ensimmäinen numero julkaistiin 6. huhtikuuta vuonna 2009.

Näin Viiveen ensiaskeleita kuvailivat vuoden 2009-2010 toimituksen tuottaja ja päätoimittaja. On siis kulunut lähes päivälleen 13 vuotta (laskettu vuodesta 2022) siitä, kun Viiveen ensimmäinen numero julkaistiin.

Viivelehden vanha ulkoasu
Viive-lehden vanha ulkoasu verkossa. Käytössä 2010-luvun alussa. Kuvia tarkoituksella mustattu.

Viive-lehdessä päätoimittajana vuosina 2010-2011 toiminut Rebeca Romero muistelee lehden tekoa lämmöllä.

Viive oli meidän iso yhteinen projektimme ja suhtauduimme siihen kunnianhimoisesti. Jokaisella meillä oli omat roolimme, joten olimme ihan kuin oikea toimitus”, Romero sanoo.

Lehti oli toiminut tuolloin samalla periaatteella kuin nykyäänkin; opettaja antoi oppilaille vapaat kädet ja opiskelijat saivat itse luoda lehden sisällön. Romero kuitenkin lisää, että opettaja katsoi aina jutut läpi, ennen kuin ne saatiin julkaista.

Viiveen jutut syntyivät lukijoiden ja viestinnän opiskelijoiden ideoista. Lehti sisälsi artikkeleita, kolumneja, haastatteluja ja kuvia.

Parhaiten mieleeni on jäänyt se, kun teimme jutun Happoradiosta. He olivat tulleet koulullemme kuvaamaan musiikkivideota, joten päätimme tarttua tilaisuuteen ja menimme tekemään heistä haastattelun”, Romero muistelee.

Nykyään Romero työskentelee MTV Viihde -toimituksen sisältökoordinaattorina.

Tiesin jo tuolloin, että haluan olla tulevaisuudessa toimittaja, joten rooli Viive-lehden päätoimittajana oli tärkeä.

Viive vanha logo
Viiveen vanha logo menneiltä vuosilta. Käytössä noin vuonna 2009-2011.

Lehti toimi aktiivisena vuoteen 2013, kunnes opetussuunnitelman muutos ajoi Viive-lehden tiensä päähän.

Lehden tekeminen muuttui kurssimuotoiseksi ja muihin uusiin projekteihin keskittyminen vei paljon aikaa”, muistelee lehden vastaava tuottaja Aarno Savolainen.

Yhdeksän vuoden tauon jälkeen Viive-lehti on käynnistymässä uudelleen Savolaisen johdolla Verkkojulkaisu-kurssilla.

Kun Ilosaarirockin mobiilisovelluksen tekeminen päättyi vuonna 2018, mieleeni tuli ajatus lehden uudelleen henkiin herättämisestä. Mietin, että olisi mahtavaa luoda alusta, jossa opiskelijoiden kykyjä ja töitä saataisiin nostettua esille esimerkiksi artikkelien muodossa. Koulustamme löytyy paljon hyviä mm. kirjoittajia, grafiikan osaajia, äänen ja videon tuottajia sekä visualisteja”, Savolainen toteaa.

Kevään 2022 toimitukseen kuuluu vastaavan tuottajan ja päätoimittajan lisäksi graafikko, sekä viisi toimittajaa, joista kaksi vastaavat verkkosivujen teknisestä puolesta. Tällä tiimillä lähdimme uudistamaan Viive-lehden ulkoasua, sekä sen sisällöllisiä tavoitteita pitäen yllä opiskelijakeskeistä näkökulmaa. Merkittävin uudistus Viiveessä on opiskelijoiden mahdollisuus tehdä sisältöä lehteen koulutusalasta riippumatta.

Tarkoitus olisi tehdä lehdestä kaikkien Karelian opiskelijoiden yhteinen projekti. Olisi toivottavaa, että saataisiin juttuja myös muiltakin koulutusohjelmien opiskelijoilta.